6 vanliga frågor (och svar) om Amazonutgivning

Hur svårt är det att tjäna 10 000 kronor i månaden på Amazonutgivning? Det är faktiskt en fråga jag har fått ett par gånger nu. Jag vet inte varför de flesta frågar om just den specifika summan, men jag gissar att det har att göra med att ett femsiffrigt belopp är någon typ av mental gräns för vad som anses vara “tillräckligt mycket pengar” för att våga satsa på och ge detta en chans. 

Andra vanliga frågor jag brukar få handlar om skatter/deklaration, hur man hittar en spökskrivare och varför jag inte visar vilka böcker jag själv har gett ut. I detta inlägget har jag samlat ihop och svarar på de sex vanligaste frågorna jag brukar få om Amazonutgivning.

Hur svårt är det att tjäna 10 000 kronor i månaden på Amazonutgivning?

De flesta som tjänar 10 000 kronor i månaden på att ge ut böcker på Amazon har i regel gett ut mer än en bok. Ett vanligt scenario inom Amazonutgivning är att den första boken inte säljer speciellt bra. För mig dröjde det exempelvis fem publicerade böcker innan jag började se minsta bevis på att det gick att få in några som helst pengar på detta. Men så fort jag fick igång försäljningen kunde jag lugnt och sansat repetera samma process om och om igen genom att publicera fler böcker och efter ett tag nådde jag över 10 000 kronor i månaden i royalties.    

Att tjäna 10 000 kronor i månaden är ofta en fråga om att publicera tillräckligt många böcker på rätt sätt. En annan sak som de flesta gör som tjänar bra med pengar på Amazonutgivning är att publicera böckerna i alla format. Genom att sälja en bok både som e-bok, pocketbok och ljudbok går det att öka den månatliga inkomsten per publicerad bok utan att kostnaderna behöver dra iväg allt för mycket.  

Snittinkomsten per såld bok, sett över alla tre format, brukar vara omkring $3, vilket betyder att det krävs ungefär 400 sålda ex per månad för att nå upp till 10 000 kronor. Hur lätt eller svårt det är sälja 400 ex i månaden går inte direkt att säga, så att svara på hur “svårt” det är att tjäna 10 000 kronor i månaden Amazonutgivning är på sätt och vis omöjligt. Däremot kan jag lova dig att det är fullt möjligt.

Vad har du gett ut för böcker? Kan du visa exempel?

Jag har gett ut över 30 böcker inom alla möjliga nischer. Mitt synsätt har alltid varit att  böckerna är produkter/tillgångar som genererar löpande avkastning. Med ett sådant synsätt har det känts helt naturligt att outsourca skrivandet till spökskrivare och publicera böcker inom flera olika nischer för att hitta den mest kommersiella nischen och successivt publicera fler böcker inom den. 

Anledningen till varför jag inte skyltar med vilka böcker som är mina är för att jag inte vill ge bort all min research och mina bokidéer helt öppet, helt enkelt för att slippa bli plagierad.

Däremot kan jag berätta att några av de nischer jag har publicerat inom är programmering, träning/hälsa, kokböcker, relationsböcker, romance, sudokuböcker, ekonomiböcker och marknadsföringsböcker. 

För att vara lite mer transparent och ändå kunna visa några av mina böcker har jag skrivit några marknadsföringsböcker som jag har gett ut under eget namn. Här kan du se hur de böckerna ser ut (länk till Amazon).    

Hur funkar det med skatter och sånt?

Jag får ofta frågor om skatter och deklaration, men då jag själv inte är utbildad inom skattejuridik och inte känner mig bekväm med att råda i skattefrågor är min rekommendation alltid att ringa Skatteverket och fråga för att vara på den säkra sidan. 

Skatteverket kan svara på hur du ska göra utifrån just dina förutsättningar oavsett om du ger ut dina böcker som privatperson, enskild firma eller genom ett aktiebolag.   

Själv har jag ett aktiebolag och redovisar de flesta av mina royalties-intäkter som “inkomst av tjänst utanför EU”.  

Kan jag ge ut en svensk bok på Amazon?

Funderar du på att ge ut din svenska bok på Amazon? Det går alldeles utmärkt, men det är ingenting jag egentligen rekommenderar. Amazons kunder är till största delen engelskspråkiga, vilket innebär att marknaden för svenska böcker inte är så stor.

Om du har skrivit en svensk bok och vill ge ut den på egen hand hade jag därför i första hand vänt mig till de svenska egenutgivningsplattformarna. 

Kan du berätta mer om det här med spökskrivare? Vad kostar det, hur vet jag att texten blir bra, etc..? 

Spökskrivare är ett laddat ämne som många frågar om. En av anledningarna till varför jag använder mig av spökskrivare har att göra med att jag ser böckerna som produkter. Tack vare att spökskrivarna kan skriva texten till böckerna har jag möjlighet att tillverka många produkter på kort tid och testa mig fram vilken som säljer bäst. 

I blogginlägget “Så hittar du rätt spökskrivare” hittar du svaren på alla de vanligaste frågorna om spökskrivare. I slutet av det inlägget länkar jag även till den sajt som jag brukar använda för att anlita spökskrivare till mina böcker.

Jag vill testa på Amazonutgivning. Hur gör jag för att komma igång?

Vad roligt att du vill testa på vilka möjligheter som finns med Amazonutgivning! Det första steget är att se till att din bokidé faktiskt är något som Amazons kunder kan tänka sig att betala pengar för. 

I min gratisguide Bokidésprinten lär du dig precis hur du går tillväga för att hitta en tillräckligt bra bokidé, som du vet att Amazons kunder vill betala pengar för att läsa, på under en timmes jobb. Du kan ladda ner Bokidésprinten här. 

Mer läsning och liknande inlägg om Amazonugivning: 

Inte fått svar på din fråga? 

Skriv din fråga i kommentarsfältet nedanför så ska jag försöka se till att uppdatera med fler svar. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: