$33,093 i royalties under 2021

Första gången jag hörde talas om att det gick att tjäna pengar på att ge ut böcker på Amazon, utan att jag behövde skriva dem själv, var jag minst sagt skeptisk. Är det verkligen tillåtet att ge ut en bok man inte har skrivit själv? Hur kommer det sig att spökskrivarna inte ger ut böckerna själva? Var bara några av alla mina frågeställningar. 

Sen dess har jag förstått att det absolut är tillåtet att ge ut spökskriva böcker, men att skriva boken och att få boken att sälja är två helt olika grejer. Det finns mängder med grymma skribenter som ogillar marknadsföring mer än allt annat och som ett resultat knappt säljer en enda bok. Och tvärtom finns det de som inte är några skrivproffs, men tack vare sina marknadsföringsskills lyckas sälja pallvis med böcker.

För varje år som går försöker jag bli bättre på att publicera och marknadsföra mina böcker och 2021 blev mitt hittills bästa år med $33,089 i royalties (motsvarade 8 975 sålda ex). Annonskostnaden för detta landade på runt $7,000.

Så här såg royaltiefördelningen ut:

Royalties från Amazon KDP: $17,843

Amazon KDP (kdp.com) är Amazons egna egenutgivningstjänst för e-böcker, pocketböcker och hardcovers. Här kan vem som helst publicera sina egna böcker och få dem framför ögonen på tusentals läsare på nolltid. 

Som du ser har försäljningen varit ganska stabil hela året, bortsett från en rejäl peak i somras när Amazon tog en av mina böcker under sina algoritmvingar och lät mig få smaka på vilken potential som faktiskt finns där inne! 

Bilden visar mina royalties från Amazon KDP under 2021

Royalties från Ingramspark: $5,500 

Ingramspark (ingramspark.com) är likt Amazon KDP, en egenutgivningstjänst för e-böcker, pocketböcker och hardcovers, som först och främst gör böckerna tillgängliga för försäljning utanför Amazon. Jag tycker att Ingramspark är ett jättebra komplement till Amazon KDP som gör att böckerna får större spridning.

Ingramspark betalar ut royalties i US-dollar, pund och AU-dollar. Här visar jag royalties från försäljningen som utbetalts i US-dollar. Årets US-royalties syns till höger i bilden, och tillsammans med pund- och AU-royalties (ej i bild) genererade Ingramspark totalt $5,500 under 2021.

Bilden visar mina US-royalties från Ingramspark under 2021

 

Royalties från ACX: $9,750

ACX (acx.com) är Amazons ljudboksutgivningstjänst. Av någon anledning är det bara tillåtet att ge ut ljudböcker från USA, England, Kanada och Irland. Med tanke på hur stor efterfrågan det är på ljudböcker har jag öppnat ett irländsk företag för att kunna ge ut mina böcker som ljudböcker. 

Nedanför ser du försäljningen för 2021. De 3 940 sålda ljudböckerna och 11 bountiesen motsvarar cirka $9,750 i royalties. 

Bilden visar antal sålda ljudböcker under 2021

Vill du komma igång med dina egna böcker under 2022?

Mig veterligen är self publishing på Amazon ett av de mest lättstartade sätten att tjäna pengar online. Det krävs såklart lite jobb att komma igång, men efter att du har publicerat ett par böcker är det en förhållandevis passiv business, med potential att generera passiv inkomst i många år framöver. 

Om du känner att det här är något för dig, ladda ner min gratisguide Bokidésprinten och börja ta fram din första bok redan idag! 

One response to “$33,093 i royalties under 2021”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: