$2,500 i novemberroyalties och min plan för att på sikt tjäna det tiodubbla

Bokutgivning på Amazon har potential att generera tillräckligt mycket pengar att det helt och hållet går att leva på det, oavsett om man är en backpackande 23-åring eller en fullbelånad trebarnsfamilj med villa på Lidingö. Jag har själv sett screenshots från några av de mer framgångsrika egenutgivarnas Amazonkonton, vars intäkter fått mig att sätta kaffet i halsen. Vissa tjänar så mycket pengar på att sälja sina böcker på Amazon att det är svårt att tro att det är sant!

På samma gång som det är svårt att ta in och tro på att det faktiskt är sant, på samma gång är det inspirerande, eller hur?! När jag ser hur mycket pengar de tjänar på att sälja sina böcker, att potentialen är så uppenbart mycket högre än vad jag själv (än så länge) lyckats åstadkomma, då tänds något inom mig, ett sug av att vilja nå dit.

Under november genererade mina böcker $2,500 i royalties. Det är en summa jag är helnöjd med, absolut. Det här med att ge ut böcker är trots allt bara ett side-gig, men samtidigt vet jag att det går att skala upp den summan till det dubbla, femdubbla och till och med det tiodubbla. 

Nästa år är min plan att jobba mer på att försöka öka intäkterna från mina böcker. Det är framförallt två områden jag kommer att fokusera på för att lyckas med det. 

Min plan för att tjäna mer pengar på att sälja böcker på Amazon

Du vet boxaren Mike Tyson? Han säger att: 

Och visst är det så? 

Att skissa upp en plan på ett papper är busenkelt. Att utföra planen i verkligheten och få den att fungera är något helt annat. Vid utförandet händer det alltid oväntade saker där skillnaden mellan att lyckas eller misslyckas ofta bottnar i våra färdigheter att kunna tackla nya förutsättningar och anpassa oss efter dem på bästa sätt. 

Frågan som väcks hos mig efter att ha läst Mike Tysons citat är: Vad gör jag när jag får ett slag i ansiktet och min grandiosa plan raseras mitt framför ögonen på mig? 

Jag vill ändå tro att jag är den som reser mig upp och fortsätter framåt, även om det kan vara riktigt tufft vissa gånger. 

Nu frågar jag dig: Hur agerar du?     

Med det pepp-snacket, här är min plan för att tjäna mer pengar på att sälja böcker på Amazon under 2022.  

1) Tjäna mer pengar på att ge ut fler ljudböcker 

Ljudboksmarknaden växer för varje år och allt fler testar på att lyssna på böcker. Det i kombination med att ljudböcker ger bra royalties (~$3.5/ sålt ex), samtidigt som det är en mycket mindre konkurrensutsatt marknad jämfört med e-bok- och pocketbokmarknaden gör ljudboksutgivning till en potentiell guldgruva. 

Dessvärre finns det ett bekymmer när det kommer till ljudboksutgivning. Det är inte tillåtet att ge ut ljudböcker på Amazon för svenska aktörer, i vilket fall inte via Amazons utgivningstjänst Audiobook Exchange (acx.com). På ACXs hemsida står det klart och tydligt att det bara är till tillåtet att ge ut ljudböcker för aktörer i Irland, England, USA och Kanada. Buuuh! 

Ska vi svenskar bara lägga oss platt och acceptera att vi inte kan ge ut våra egna ljudböcker? ACX verkar vilja det, men som tur är finns det lösningar på allt.

Nyligen startade jag ett irländskt bolag. Med ett irländskt bolag kan jag publicera hur många ljudböcker jag vill, något som öppnar upp möjligheterna för att bryta mig in på ljudboksmarknaden på riktigt!

2) Tjäna mer pengar på att publicera böcker som anpassade efter Kindle Unlimited

När en e-bok publiceras via Amazon KDP ges möjligheten att inkludera e-boken i Amazons prenumerationstjänst Kindle Unlimited. Det är en prenumerationstjänst där läsaren betalar $10 per månad i utbyte mot att fritt få läsa alla e-böcker som är inkluderade i Kindle Unlimited, vilket i dagsläget är över en miljon e-böcker.  

När en läsare läser en e-bok via sitt Kindle Unlimited-abonnemang får du som utgivare royalties beräknat på antalet lästa sidor av e-boken. Värdet av en läst sida är ungefär 5 dollarcent. Det kanske inte verkar mycket, men jag vet de som får flera miljoner lästa sidor varje månad, och då tickar pengarna in snabbt. 

De som tjänar mest på Kindle Unlimited är i regel de som ger ut skönlitterära böcker i populära nischer som romance, fantasy och Sci-Fi, men i takt med att prenumerationstjänster generellt sett blir mer populärt växer även Kindle Unlimited för non fiction-läsare, som ju är de läsare jag vill åt! 

Tidigare har jag aldrig fokuserat på Kindle Unlimited då det bara står för 5-10% av mina royalties. Nu känner jag att däremot att det hög tid att göra det. I huvudsak innebär det för mig att publicera längre böcker och att anpassa marknadsföringsinsatserna så att Kindle Unlimited-läsare nås i större utsträckning. 

Några avslutande tankar om self publishing på Amazon under 2022

Vill du ge ut din egen bok Amazon under 2022? 

Då har jag bara ett råd till dig: TESTA!

Du kan snabbt komma igång med hjälp av min gratisguide Bokidésprinten. Den hjälper dig att hitta en bokidé som du vet att Amazon kunder vill betala pengar för. Du kan ladda ner den här. 

Skulle du önska mer hjälp än så, vill ha hjälp att komma igång eller utveckla din bokbusiness kan du också få min 1:1-hjälp genom mina coachingprogram. Här kan du kan läsa mer om mina coachingprogram och även läsa omdömen från tidigare deltagare. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: