De gömmer fortfarande pengar i böcker

Under 1700-talet, när slavhandeln pågick som mest i USA, sägs det att slavhandlarna gömde stora delar av sina pengar i sina bibliotek. Sedlarna ska ha varit instoppade i böckerna, undangömda från slavarna som aldrig skulle få för sig att öppna en bok, eftersom de allra flesta av dem kunde varken skriva eller läsa. På samma tema, att gömma pengar i böcker, har författaren Ryan Holiday sagt “they still hide money in books” och refererat till den enorma mängd kunskap som finns gömd i böcker och hur mycket pengar den kunskapen är värd för den som kan omsätta kunskapen i praktiken.

Om du frågar mig finns det även ett tredje sätt där det göms pengar i böcker. Ett sätt som det sällan pratas om men som är tillgängligt för alla och där alla kan få en del av den gömda skatten – nämligen de miljontals dollar som Amazon betalar ut i royalties till self publishers varje dag.  

Vad innebär self publishing på Amazon?

Att vara en self publisher på Amazon innebär att du äger rättigheterna till en bok som du publicerar och säljer på den öppna marknaden. Du som rättighetshavare får alla royalties på försäljningen under all framtid. Self publishing växer för varje år och nu finns det tusentals self publishers som tjänar över $100,000 per år på att sälja böcker på Amazon. Många av de som tjänar stora pengar på detta har inte ens har skrivit sina egna böcker, eller så har de publicerat olika typer av “aktivitetsböcker” som mer eller mindre saknar text.  

Ett sätt att tjäna pengar online  

Första gången jag hörde talas om self publishing presenterades det som ett utmärkt sätt att bygga upp en passiv onlineinkomst. Böckerna beskrevs då som digitala tillgångar som likt en utdelningsaktie genererade ett löpande cashflow. Tillvägagångssättet var enkelt att förstå, hitta en bokidé som Amazons kunder vill betala för, anlita en spökskrivare som skriver boken mot en engångssumma, publicera boken och tjäna pengar när den säljs. Mina första böcker floppade totalt, men successivt efterhand som jag lärde mig mer, gick det bättre och bättre. Nu genererar mina böcker ett stabilt, passivt cashflow på ca 20 000 kronor i månaden och jag kan med säkerhet säga att self publishing fungerar på riktigt. 

Sedan jag började med self publishing har jag följt den svenska “tjäna pengar online”-scenen på nära håll. En sak som förvånar mig är hur lite det skrivs om self publishing på Amazon. Jag vet inte varför, men det kan kanske ha att göra med att böcker inte anses vara speciellt “coolt” och trendigt? Eller så har det att göra med att folk drar sig för att skriva själva och inte känner till att det går att använda sig av spökskrivare? 

Goda framtidsutsikter

Boken som produkt har funnits sedan urminnes tider. Jag har svårt att se att vi människor kommer sluta att köpa böcker, även om sättet vi konsumerar dem på kanske blir mer och mer digitalt genom e-böcker och ljudböcker. Det betyder att en bok har möjlighet att sälja och generera royalties i många år framöver, vilket åtminstone jag tycker är “coolt” nog för en passiv onlineinkomst. Och self publishing har verkligen något för alla. På Amazon finns det tusentals och åter tusentals olika nischer och det går att publicera skönlitterära böcker, faktaböcker, aktivitetsböcker och allt däremellan.

Är self publishing något för dig?

Du som drömmer om att skriva noveller och bli författare kan publicera dina egna verk utan tillåtelse av ett förlag. Du som egentligen är ointresserad av böcker och bara vill hitta ett sätt att tjäna pengar på nätet kan använda dig av spökskrivare och publicera ett par fackböcker under ett påhittat pseudonym, precis som jag har gjort. Du som vill få ut en bok på kortast möjliga tid kan publicera en aktivitetsbok, eller så kan du som redan har en business publicera ett par böcker och använda dem som marknadsföring för att fånga upp nya kunder. Det finns inget facit på vilken approach som är rätt eller fel, men för att ta del av den gömda skatten och vara med och dela på alla miljoner dollar i royalties som Amazon betalar ut varje dag krävs en sak – att komma igång med din första bok.  

Publicera din första bok

I min gratisguide Bokidésprinten som du kan ladda ner här får du all hjälp du behöver för att hitta en bra bokidé på en timme.