Hur man tjänar pengar på att publicera low content-böcker på Amazon (inklusive avancerad Amazon ads-strategi)

En växande trend inom self publishing på Amazon är att publicera low content-böcker. Low content definieras som aktivitetsböcker, vilket kan vara exempelvis en målarbok, korsordsbok, sudokubok, anteckningsbok, dagbok eller planeringsbok. Antalet olika typer av low content-böcker som finns på Amazon är mind blowing. Det finns low content-böcker om allt, och lite till. För ett par år sedan pratade knappt någon om low content men nu är det på de flesta self publishers läppar. Low content har vuxit lavinartat och det finns de som har publicerat så många som tusentals low content-böcker för att försöka göra sig en hacka på den växande efterfrågan på aktivitetsböcker.

En stor anledning till att low content har fått ett så stort uppsving bland self publishers är såklart för att det säljer, men också troligen för att det är små uppstartskostnader och enkelt att få tag på innehåll som går att paketera till en bok. Jag vet de som har varit så finurliga att de har gjort en dokument med 100 blanka sidor, slaskat på ett hemmagjort bokomslag och publicerat det som en “anteckningsbok”. Kan man verkligen göra så kanske du tänker, och vem skulle köpa en sådan bok? Ja, det kan man. Och ja, det säljer. Faktum är att den senaste anteckningsboken jag själv köpte kostade 180 kronor på Akademibokhandeln och innehöll 100 blanka sidor. Den hade visserligen en läderpärm och verkade vara av bra kvalitet, men sidorna var precis lika tomma på innehåll som vilken annan liknande anteckningsbok som helst.

Jag har följt utveckling av low content lite på håll. Inför 2021 kände jag att det var dags att själv testa att publicera några low content-böcker och göra ett litet “case study” för att bilda mig en egen uppfattning av om, och hur publicering av low content fungerar. 

I slutet av januari 2021 publicerade jag mina första tre low content-böcker och i den här artikeln sammanställer jag det jag hittills har lärt mig. I slutet av artikeln skriver jag lite om hur Amazon ads fungerar, vilket kan vara av nytta för dig även om du inte publicerar just low content.  

Hur man väljer rätt low content-nisch (och varför jag valde Sudoku)

När jag började med low content började jag med att titta på Youtubeklipp och lyssna på publishers som håller på mycket med low content. Ganska tidigt stod det klart att de flesta som pratar om low content har en sak gemensamt. De pratar om att det är viktigt att hitta en “het” nisch med ett till synes litet utbud i kombination med en hög efterfrågan. Efter att man har hittat en sådan nisch (a.k.a guldgruva) är det bara att ladda kanonen, pumpa ut böcker i en rasande fart och skratta hela vägen till banken. Det lät ju enkelt, tänkte jag, medan min bullshit-detektor blinkade rött i bakgrunden. 

I teorin är detta en briljant strategi, men av erfarenhet vet jag att verkligheten på Amazon är en annan. De mindre “heta” nischerna med massiv efterfrågan är svåra att hitta, om de ens finns. Om man vill man sälja många böcker och tjäna mycket pengar är det bättre att försöka bryta sig in i de större kommersiella nischerna. 

Jag vill bara poängtera att jag inte har något emot mindre nischer, tvärtom brukar jag alltid rekommendera nybörjare inom self publishing att testa just mindre nischer för att lära sig hur allt med publishing fungerar. Där fyller en mindre nisch ett tydligt syfte, eftersom att syftet med en liten nisch är att lära sig processen och utveckla sina kunskaper inom self publishing. 

För att sälja så många low content-böcker som möjligt under en längre tid bestämde jag mig för att inte leta efter en liten “het” nisch utan istället vända blickarna mot de stora nischerna, då jag kände mig ganska trygg i att jag kunde bryta mig in där med hjälp av betald annonsering. Här hjälper min erfarenhet från publicering inom non-fiction böcker såklart till eftersom jag genom den redan har god kännedom om hur Amazon fungerar.

Efter lite research stod det mellan att publicera målarböcker eller sudokuböcker. Vågskålen tippade tillslut över till fördel för sudokuböcker, dels för att det verkade enklare att tillverka och dels för att sudoku-böcker en väldigt speciell typ av bok som bara lockar de som är intresserade av sudoku. Det gör att köpresan för en Sudoku-kund inte innehåller lika många utvärderingmoment som för de som letar efter andra typer böcker. Hur det än är så kan ett sudokupussel inte skilja sig så enormt mycket åt från ett annat, under förutsättning att sudokupusslet är av rätt svårighetsgrad. Vill man köpa en sudokubok så är det ett sudokubok man vill köpa.

Om en kund däremot är på jakt efter en målarbok kan det vara så att det måste vara en målarbok med vissa speciella motiv, vilket leder till att köpresan innehåller fler ställningstaganden som kan komma att påverka försäljningen. 

Jag var alltså ute efter att gå in i en nisch där kunden tar så snabba beslut som möjligt, samtidigt som nischen hade bra med trafik. Sudoku-nischen hade allt det där.  

Hur man tillverkar en bok som kunderna vill köpa 

Att tillverka en low content-bok har mycket gemensamt med att tillverka en non fiction-bok. Även om en low content-bok innehåller begränsat med text måste man ändå se boken ur kundens perspektiv och vara säker på att boken levererar det som kunden förväntar sig. Frågeställningar som; ger boken värde till läsaren? vad är det läsaren vill få ut av boken? hur ska boken kunna leverera det? är minst lika viktiga inom low content som inom annan typ av publishing. 

Personligen har jag har aldrig varit ett sudoku-fan och har inga preferenser på vad en bra eller dålig sudokubok är. Hur gjorde jag då för att tillverka en så bra sudokubok som möjligt? 

På Amazon finns det tusentals reviews på andra sudokuböcker. När jag skulle tillverka mina egna sudokuböcker började jag med att gå igenom reviewsen på de bästsäljande sudokuböckerna. Det tog mig bara en timme att gå igenom relevanta sudoku-reviews för att få tillräckligt på fötterna och veta vad som var bra (eller mindre bra) med några av de bästsäljande sudokuböckerna på Amazon. Som exempel var en genomgående kommentar i många reviews att kunderna klagade på att rutorna i många sudokuböckerna var för små vilket resulterade i att det inte fanns tillräckligt med plats att skriva fel, eller knappt någon plats att skriva alls. Den typen av insikt är priceless

När jag kände att jag visste vad sudoku-marknaden ville ha köpte jag ett datorprogram som automatiskt genererar sudokupussel och jag började med att tillverka tre sudokuböcker.  

Hur man publicerar en bok på Amazon så att den säljer 

Från det att en potentiell kund ser mina sudokuböcker i Amazons flöde tills dess att samma kund köper böckerna är det många steg som måste klaffa. Det räcker att minsta lilla detalj i köpkedjan är “off” för att kunden ska klicka sig därifrån för att aldrig komma tillbaka. 

Att publicera en low content-bok fungerar på samma sätt som att publicera vilken annan bok som helst. Man måste veta hur KDP fungerar och vilka möjligheter som finns på KDP för att boken ska få maximalt med synlighet och attrahera rätt målgrupp.  

Utan att gå in i detalj så måste bokomslaget, bokbeskrivningen, sökord, kategorier och all annan metadata jobba tillsammans för att dra till sig rätt målgrupp och få dem att köpa boken.

Bokomslaget ska passa in i sin nisch och är som en magnet som drar till sig rätt blickar och får rätt målgrupp att klicka in sig på bokens produktsida. I mitt fall med en sudokubok var det väsentliga att omslaget signalerar sudoku och sudokupusslenas svårighetsgrad. 

Om omslaget gör sitt jobb kommer rätt typ av sudoku-fans in på produktsidan och där tar bokbeskrivningen över. Den ska bygga upp intresset för boken och få kunden att klicka sig in på bokens preview och/eller läsa bokens reviews. Efter det är det upp till kunden att avgöra om boken verkar vara rätt eller inte. 

Mina sudokuböcker är i alla steg tillverkade och designade för att sudokuälskare ska köpa böckerna. Allt från omslaget, bokbeskrivningen och previewn är designat för att connecta sudokuälskare med en bok som de förhoppningsvis redan önskar att de hade och därför köper direkt. 

Hemligheten bakom att publicera en bok som säljer är att ha laserfokus på bokens målgrupp och designa allt för att göra boken så attraktiv som möjligt för just bokens målgrupp.  

Hur man marknadsför en bok med Amazon ads 

När boken är publicerad är det dags att marknadsföra boken så att rätt målgrupp hittar den. Det går att marknadsföra en bok på flera olika sätt. En del sätt kostar pengar och andra inte, men gemensamt för all typ av marknadsföring är att den går ut på att connecta en kund med en bok som de redan vill ha. 

Att nå kunder som redan är intresserade av sudokuböcker kan vara lite svårt på egen hand, därför valde jag att använda mig av betald annonsering på Amazon, även kallat Amazon ads. 

Det finns flera olika sätt att använda Amazon ads. Strategin som jag använder mig av för mina sudokuböcker kallas investing in loss och den går ut på att träna Amazon på att sälja min bok åt mig. För att uppnå det räknar jag med att annonsen går med förlust till en början. Att använda sig av investing in loss-strategin ger bäst effekt om man har flera böcker i en serie och annonserar bok ett i serien. Då kan man räkna med att en del kunder som köper bok ett i serien kommer tillbaka på egen hand för att köpa bok två och bok tre också. På så sätt balanserar man upp annonskostnaderna något och håller förlusterna nere under tiden som man tränar Amazon att ta över försäljningen. 

I kort går investing in loss ut på att köpa annonsplats på de bästsäljande böckerna inom samma nisch. Om den här strategin faller väl ut resulterar det i att Amazon på egen hand börjar rekommendera min sudokubok till kunder som Amazon vet är intresserade av sudoku. De här rekommendationerna kommer oftast i skräddarsydda emails som landar direkt i kundernas email-inbox. 

Så här ser det ut in action. Med hjälp av en “product targeting”-kampanj kan jag placera min sudokubok först i karusellen med sponsrade böcker.  

Här är statistiken från investing in loss-annonsen som har pågått i två månader:

Det man kan se är att boken har visats 114 000 gånger, fått 451 click varav 87 har valt att köpa boken. Att en person av fem har valt att köpa boken är bra, men det som är minst lika viktigt för att investing in loss-strategin ska fungera är vilka andra böcker de här 87 kunderna har köpt i samband med att de köpte min sudokubok, eller vilka böcker de brukar köpa. 

För att Amazon ska kunna börja rekommendera min sudokubok till rätt kunder på egen hand måste Amazon veta att kunderna som brukar köpa sudokuböcker även vill ha min sudokubok. Enda sättet som Amazon kan få den informationen på är om min sudokubok frekvent köps tillsammans med redan bästsäljande sudokuböcker eller att kunder som brukar köpa sudokuböcker även köper min bok.  

På min sudokuboks produktsida går det att se att Amazon börjar stärka kopplingen mellan min sudokubok och de bästsäljande sudokuböckerna. Det syns genom att den här rutan har dykt upp:  

Om inte min sudokubok brukade handlas tillsammans med de böckerna hade den rutan inte funnits. På sikt kommer de här kopplingarna göra att min sudokubok syns mer och mer tillsammans med de bästsäljande sudokuböckerna och på så vis kan få del av de böckernas trafik utan att jag behöver betala för den.

Annonsen har hittills genererat 87 sålda ex, men om jag tittar på totalt antal sålda ex för mina tre sudokuböcker under de här två månaderna är det 172 stycken. De första 2-3 veckorna stod annonsen i stort sett för all försäljning, men successivt efterhand som kopplingarna mellan mina böcker och de redan bästsäljande sudokuböckerna stärks ökar den organiska försäljningen. 

Min förhoppning är att kopplingarna mellan min sudokubok och de bästsäljande sudokuböckerna på Amazon om några månader kan vara så starka att jag inte längre behöver annonsen och all försäljning istället kan ske helt organiskt. 

Att tillverka en low content-bok i en stor nisch och använda betald annonsering med investing in loss tror jag är den långsiktigt bästa strategin för att lyckas med low content på Amazon. Faktum är att den strategin fungerar för att bryta sig in i vilken nisch som helst, med vilken typ av bok som helst (både fiction och non fiction) under förutsättningen att boken som annonseras är attraktiv för bokens målgrupp. 

Vilken low content-bok vill du publicera? 

Kom igång med dina egna böcker på Amazon idag – hitta din bokidé med hjälp av min gratisguide Bokidésprinten.

2 responses to “Hur man tjänar pengar på att publicera low content-böcker på Amazon (inklusive avancerad Amazon ads-strategi)”

  1. […] får en potentiell kund att hålla kvar uppmärksamheten på boken och fortsätta köpresan. För mina sudokuböcker som jag har skrivit om här avslutar jag bokbeskrivningen med “How much sharper will your mind be after you have solved these […]

  2. Jag är intresserad av att börja göra det här, otroligt bra sida för att få mer kött på benen i hur det funkar 🙂 En fråga om jag vill sälja som privatperson, vilken typ av företagstyp bör jag välja när jag registrerar mig som säljare?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d