Hitta rätt spökskrivare för din bok

I tv-serien Solsidan finns ett avsnitt där karaktären Fredrik Schiller gör en “exit” från finansbranschen för att istället lägga all sin tid på att förverkliga sig själv. Ett av hans projekt ska bli att skriva en bok. När Fredrik berättar om sina bokplaner för sin fru Mickan får han direkt mothugg: “hur ska du kunna skriva en bok, du orkar ju knappt läsa en bok?!” frågar hon. Fredrik replikerar snabbt med “jag ska göra som Zlatan, hyra in en skribent, en spökskrivare, det är så man gör”. 

Att hyra in en spökskrivare innebär att man betalar en skribent för att skriva texten till en bok, artikel eller uppsats. Spökskrivaren skriver texten utifrån en beställning där det är beställaren som bestämmer vad texten ska handla om. Inom Amazonutgivning är det inte alls ovanligt att använda spökskrivare. Själv har jag använt mig av spökskrivare för alla mina böcker utom tre. 

Anledningen till att spökskrivare är populärt inom Amazonutgivning är för att flera av oss som håller på med det ser böckerna som digitala tillgångar som kan generera löpande avkastning. Vårt intresse är nödvändigtvis inte själva skrivandet, utan snarare att bygga upp en portfölj av böcker, ungefär på samma sätt som en aktieinvesterare köper flera olika aktier för att sprida riskerna i sin investeringsportfölj.  

När jag skriver eller pratar om Amazonutgivning med hjälp av spökskrivare brukar jag nästan alltid få tre specifika frågor. Den första frågan är om det är tillåtet, vilket det tveklöst är! De andra två frågorna är:  

  1. Vart hittar man en spökskrivare? 
  2. Vad kostar det att anlita en spökskrivare?

I det här inlägget besvarar jag båda frågorna och delar med mig av mina bästa tips kring spökskrivare. 

Bestäm dig för vilken typ av spökskrivare du vill anlita

Det finns olika sätt att anlita en spökskrivare. Det ena sättet är att anlita en frilansande skribent från exempelvis en online-frilanssajt som Upwork eller Fiverr. Det andra sättet är att anlita ett skribentföretag. Skillnaden mellan dem är att ett skribentföretag har flera olika skribenter och professioner inom företaget, medan en frilansare oftast är en soloföretagare som gör allt jobb själv. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen. Med en frilansare kan du vanligtvis ha avstämningar och bolla texten fram och tillbaka under skrivandeprocessen. Hos ett skribentföretag har du (oftast) inte den möjligheten, utan du får lämna feedback och be om ändringar först efter att texten är färdig. Fördelen med ett skribentföretag är däremot att du kan känna en trygghet i att din text kommer bli färdig. Om en person som jobbade med texten blir sjuk, då kan en annan person slutföra jobbet. Om du har anlitat en frilansare som blir sjuk kan det innebära att ditt projekt blir försenat. 

Vilken typ av spökskrivare som passar dig och ditt projekt bäst vet du bara själv, men jag tycker att det är viktigt att belysa att det finns olika typer av spökskrivare och att du funderar noga på vad som passar dig bäst. 

Kostnad för att anlita en spökskrivare 

Som med allt som går att köpa för pengar finns det ingen övre gräns för hur mycket en spökskrivare kan kosta. Om du, som jag, vill använda spökskrivare för att tillverka böcker som du kan sälja på Amazon är texten som spökskrivaren skriver bara en del av boken. Utöver texten tillkommer kostnader för bokomslag, marknadsföring och en rad andra delar. Därför tycker jag att det är viktigt att se till helheten och inte överinvestera i spökskrivaren. En riktlinje som jag brukar hålla mig till är runt $3/100 ord, vilket betyder att en bok på 20 000 ord skulle kosta $600 att få skriven. Inom den prisklassen brukar texten bli tillräckligt bra. Ett sätt att få texten mer än tillräckligt bra är att jobba med beställningen och fundera noga över vilken tonalitet, vilken typ av storytelling och vilka exempel du vill att spökskrivaren ska lägga krut på och inkludera i texten. Du som beställare av texten kan alltså till stor del påverka utfallet av spökskrivarens jobb beroende på hur bra beställning du gör. 

Skribentföretaget jag rekommenderar 

Det finns mängder med olika skribentföretag. Ett av dem som jag själv brukar använda och också rekommendera är The Writing Summit (thewritingsummit.com). De har olika pris beroende vilken typ av skribent du vill anlita, men jag rekommenderar att du beställer deras bästa paket “package 1” med engelskspråkiga skribenter och inkluderad redigering. Jag har gjort ett flertal beställningar därifrån och har varit nöjd alla gånger utom en och då fick jag pengarna tillbaka direkt. Om du vill använda dig av The Writing Summit kan du få 5% rabatt på din beställning med hjälp av koden* IMB5. 

Tjäna pengar på att sälja din bok på Amazon

När du har fått tillbaka texten av spökskrivaren är du ett steg närmare att ge ut din egen bok! På Amazon kan du publicera boken helt gratis och göra den tillgänglig i hela världen både som e-bok och pocketbok. Vill du lära dig mer om att tjäna pengar på att ge ut böcker på Amazon? Då kan du ladda ner min gratisguide Bokidésprinten här.  

*koden är en affiliatekod, vilket innebär att jag får provision om du använder rabattkoden IMB5.

One response to “Hitta rätt spökskrivare för din bok”

  1. […] blogginlägget “Så hittar du rätt spökskrivare” hittar du svaren på alla de vanligaste frågorna om spökskrivare. I slutet av det inlägget […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d