Att ge ut din egen bok är lättare sagt än gjort. Att skriva boken tar oftast väldigt lång tid, och som egenutgivare på Amazon med målet att bygga en bok-business som genererar passiv inkomst är just skrivtiden något som outsourcas i så stor omfattning det bara går. Att anlita en skribent som skriver själva texten till boken brukar kallas att man använder en spökskrivare. Inom bokbranschen är spökskrivare ett kontroversiellt ämne. Många tycker att det är smutsigt och oetiskt att kalla sig författare när någon annan har skrivit boken, medan andra tycker att det är supersmidigt att använda sig av en spökskrivare. 

Det är inte helt ovanligt att kända personer som ger ut böcker använder sig av en spökskrivare. När Barack Obama fick frågan om det fanns någon rivalitet mellan honom och Michelle Obama (båda har nyligen gett ut egna böcker) ska han ha sagt att han i vilket fall skriver sin bok “helt själv” och därigenom hintat om att Michelles bok är skriven av en spökskrivare. 

Jag får en hel del frågor om spökskrivare, vilket kanske inte är så konstigt i och med att jag är öppen med att alla mina Amazon-böcker är skrivna av spökskrivare. I det här inlägget tänkte jag besvara två av de vanligaste frågorna;

  • Hur mycket av bokens innehåll kan jag påverka när jag använder mig av en spökskrivare?
  • Varför publicerar inte spökskrivaren boken själv? 

Hur mycket av bokens innehåll kan jag påverka när jag använder mig av en spökskrivare?

Det korta svaret på den frågan är egentligen allt. Det är en allmän missuppfattning att det är spökskrivaren som håller i taktpinnen och bestämmer bokens innehåll, men så är det inte. Bara för att du överlämnar skrivandet till någon annan behöver det inte innebära att du inte är involverad i bokens innehåll. Som beställare av boken kan du fortfarande bestämma vilket språk boken ska ha, hur lång boken ska vara, vad boken ska innehålla, vilken målgrupp boken ska rikta sig till, hur boken ska struktureras o.s.v. Visst kan du även överlåta allt sådant till spökskrivaren, men som jag ser det, och så som jag tror att man bäst kan använda sig av möjligheten att skriva med hjälp av en spökskrivare är att låta spökskrivaren sätta ord på dina idéer.  

Varför publicerar spökskrivaren inte boken själv?

Om nu spökskriven har bemödat sig med att skriva boken, varför publicerar hen inte boken själv och håvar in alla royalties?

Bara för att spökskrivaren är specialist på att skriva betyder inte det per automatik att de kan få boken att sälja. Att skriva en bok är en sak. Att få boken att sälja är en helt annan. Att få boken att sälja är… *trumvirvel*.. ditt jobb. Det är du som äger rättigheterna till boken och det ligger därför i ditt intresse att boken blir en bästsäljare. Spökskrivaren har redan fått betalt för sitt jobb och har ingen aning om om boken säljer 50, 500 eller 5000 ex. 

Är det smart att ge ut en egen bok med hjälp av en spökskrivare?

Om du aspirerar på att skriva och ge ut en egen bok kan det vara en fördel om du först har testat att publicera ett antal spökskriva böcker just för att lära dig hur publiceringsprocessen går till och hur du får en bok att sälja. 

Om du bara ser self publishing som ett sätt att skapa passiv inkomst skulle jag säga att det är ett måste att använda dig av spökskrivare. 

Publicera din egen bok på Amazon

Om du vill veta mer om hur du publicerar din egen bok på Amazon, antingen som ett sätt att tjäna passiv inkomst online eller bara för att du måste publicera den där boken kan du lära dig mer i min gratiskurs Bokidésprinten som du kan ladda ner här.