Passiv inkomst online: tre olika typer

Enligt Google Trender, Googles egna tjänst som visar ett sökords eller en sökfras popularitet över tid, har intresset för sökfrasen passive income online ökat med 400% i USA de senaste fem åren. Google har inte tillräckligt med data för att göra en likadan analys för svensk sökhistorik, men med tanke på hur många svenska Facebookgrupper, Instagramkonton, online-communities och andra forum det finns som är inriktade på rikedom, investeringar och att tjäna pengar på nätet vågar jag påstå att det svenska intresset för passiv inkomst online är allt annat än svalt. 

I takt med ett ökat intresse kring passiv inkomst online faller det sig naturligt att fler personer testar vingarna och ger sig ut på jakt efter någon typ av system eller affärsverksamhet som kan uppfylla drömmen om att tjäna pengar i sömnen. Den som ger sig ut i passiv inkomst online-djungeln och sonderar terrängen kommer snabbt upptäcka att alla passiv inkomst online-system mer eller mindre kan placeras i någon av följande tre kategorier:

Passiv inkomst 1: Trotjänarna

Den första kategorin, som jag har valt att döpa till Trotjänarna, utgörs av aktieutdelningar, värdepappersavkastningar och liknande. Trotjänarna är inte typiska online-inkomster men med tanke på att i stort sett all handel med dessa värdepapper sker på online-plattformar har jag valt att inkludera dem här. Det här är klassiska, historiskt sett stabila investeringar, som de flesta ekonomibloggare och Instagrammare skriver om. Det skrivs om olika spartips och ränta-på-ränta-effekt. I grund och botten är det samma idé – spara och investera – som paketeras om och om igen på olika sätt. Jag har absolut ingenting emot trotjänarna. Tvärtom tycker jag att alla ska ha en långsiktig plan för att få exponentiell utväxling på sina sparpengar. Däremot har jag uppmärksammat att spara/investera-strategin inte alltid känns som det självklara valet för min egen eller andras önskan om en passiv inkomst. Jag upplever att både jag själv och många andra av dem som har fått upp ögonen för passiv inkomst online är intresserade av att skapa en passiv inkomst i närtid för att så snabbt som möjligt få ekonomiska möjligheter att göra olika typer av livsstilsförändringar. Vi vill inte vänta i 35 år innan exponentialgrafen tar ordentlig kurs norrut – då är det redan för sent. Trotjänarnas defaultmode och i stort sett enda lösning till mer pengar i fickan är att spara mer och där faller det i attraktivitet hos de allra flesta som vill ha en betydande passiv inkomst i närtid.

Passiv inkomst 2: Scams

Den andra passiv inkomst-kategorin har jag döpt till Scams. Den ligger på motsatt sidan spektrat i förhållande till trotjänarna. I kategorin scams inkluderar jag alla blåsningsförsök som försiggår i FB-grupper och på andra onlineforum. Karaktäristiskt för ett scam är att det marknadsförs som en “unik” och busenkel möjlighet att skapa passiv inkomst online. Det enda “unika” med dem är att många av de här scam-verksamheterna är nystartade och saknar därmed både ambassadörer, kunder och bevis på legitimitet. Det busenkla med dem är att de vanligtvis förenklar och generaliserar vad som faktiskt krävs för att bygga en passiv inkomst online.

Om du är osäker på om du är på väg att bli indragen i ett scam kan du använda följande filter: om någon marknadsför en “unik” onlinetjänst med garanterad gigantiskt avkastning och avslutar sin annons (ofta skriven i versaler med dålig svenska) med “kommentera för mer info” bör dina varningsklockor börja ringa. Om nyfikenheten ändå tar över och du kommenterar för att ta del av mer information om den där “unika” möjligheten att skapa passiv inkomst online och efter det blir kontaktad i ett privat meddelande med en uppmaning om att signa upp och betala för en tjänst, ett annonspaket, eller något liknande, är du troligtvis på väg att bli indragen i någonting som på ett eller annat sätt liknar ett scam.

Genomgående för alla scams är att det inte ligger någon egentlig substans bakom och att alla former av publika bevis på tjänstens legitimitet saknas. Anledningen till att jag tar upp scams som egen passiv inkomst-kategori är för att det florerar oerhört många scamförsök runt om på nätet som på ett eller annat sätt lovar dig en alldeles fantastisk möjlighet till en passiv inkomst online. Jag vågar säga att du gör bäst i att undvika dem allihopa och istället lägga din tid på annat. Det är lätt att gå i fällan så var på din vakt. 

Passiv inkomst 3: online-business

Den tredje och sista kategorin i passiv inkomst online-djungeln utgörs av alla sätt som inte faller in under trotjänare eller scams. Det här är en stor gråzon med olika affärsmodeller och system som ofta dominerar “10 sätt att skapa passiv inkomst online”-listorna. Jag har valt att döpa dem till Potentiella passiva inkomster online. Några exempel på potentiella passiva inkomster online är; sälj en onlinekurs, sälj något på Amazon, starta en blogg, mlm-marknadsföring och affiliate-marknadsföring. Genomgående för alla potentiella passiva inkomster online är att de låter väldigt bra på pappret och att de flesta som är intresserade av online-verksamhet eller aspirerar på att bygga en passiv inkomst online är överens om att de potentiella passiva inkomsterna online är legitima. De potentiella passiva inkomsterna marknadsförs ofta som det perfekta valet för den som vill tjäna lite extra pengar vid sidan av sitt jobb eller börja generera passiv inkomst online hemifrån. Till skillnad från trotjänarna som måste ses som långsiktiga inkomstmöjligheter erbjuder de potentiella passiva inkomsterna fler och mer verklighetstrogna möjligheter att generera passiv inkomst i närtid.

Trots den positiva bilden av de potentiella passiva inkomsterna online är det ändå ett stort glapp mellan teori och praktik. Många pratar om vilka enorma möjligheter som finns men står frågande inför hur det faktiskt går till. Det saknas ofta konkreta tips och strategier på vad som krävs för att få snurr på en potentiell passiva inkomst online. 

Sälj e-böcker, pocketböcker och ljudböcker på Amazon

Den här sidan handlar om att tjäna pengar på att sälja böcker, så det är nog ingen överraskning att jag gärna pratar högt om sälja böcker på Amazon som ett sätt att generera en passiv inkomst online.

Det fina med att sälja böcker på Amazon är framförallt att du, utan att du behöver göra någonting aktivt, kan dra nytta av alla besökare som surfar in på Amazon varje månad. Enligt Statista har Amazon 2,4 miljarder sidvisningar per månad – helt galet mycket! Trafik som du utan ansträngning kan exponera dina böcker för, helt kostnadsfritt dessutom. 

En annan fördel med att sälja just böcker är att boken är en tidlös produkt. I kontrast till hypen kring att förutspå kommande trender fortsätter boken att sälja och vara populär år in och år ut. Trender kommer och går men boken består. Vi, folket, kommer inte helt plötsligt att sluta konsumera böcker. Det betyder att dina böcker potentiellt sett skulle kunna generera passiv inkomst till dig i årtionden framöver.

Varför säljer fler svenskar inte böcker på Amazon?

Trots att bokförsäljning på Amazon återkommande nämns som en potentiell passiv inkomst online är det förvånansvärt få svenskar som jobbar med att bygga upp en egen bokbusiness på Amazon. Jag har frågat mig själv hur det egentligen kan komma sig att det är så?

En av anledningarna tror jag helt enkelt är för att det är ytterst oklart hur det egentligen fungerar, vad det kostar att komma igång och vad man kan förvänta sig för typ av resultat. Många drar sig nog även för att testa att sälja böcker för att de inte vill skriva, vilket är synd, i och med att skrivandet i regel kan outsourcas till spökskrivare. 

Starta din egen bok-business på Amazon

Om du vill komma igång och sälja dina egna böcker på Amazon (som du inte behöver skriva själv) kan du ladda ner min snabbkurs Bokidésprinten. Där lär du dig hur du hittar en tillräckligt bra bokidé på under en timme, utan några som helst förkunskaper. Bokidésprinten är helt gratis och går att ladda ner här: ladda ner Bokidésprinten.


%d