Två vanliga frågor om spökskrivare

Michelle Obamas bok Becoming är en riktigt smash-hit som har översatts till 23 olika språk och toppat försäljningslistorna världen över sedan den kom ut på marknaden i oktober 2018. När Barack Obama fick frågan om det fanns någon rivalitet mellan honom och Michelle (Barack håller på att skriva en bok) ska han ha sagt att han i vilket fall skriver sin bok “helt själv” och därigenom hintat om att Michelles bok är skriven av en spökskrivare. 

Det här med spökskrivare är ett kontroversiellt ämne. Många tycker att det är smutsigt och oetiskt att kalla sig författare när någon annan har skrivit boken, medan andra tycker att det är supersmidigt att använda sig av en spökskrivare. 

Jag får en hel del frågor om spökskrivare. I det här inlägget tänkte jag besvara två av de vanligaste frågorna; Hur mycket av bokens innehåll kan jag påverka när jag använder mig av en spökskrivare? Varför publicerar inte spökskrivaren boken själv? 

Hur mycket av bokens innehåll kan jag påverka när jag använder mig av en spökskrivare?

Det korta svaret på den frågan är egentligen allt. Det är en allmän missuppfattning att det är spökskrivaren som håller i taktpinnen och bestämmer bokens innehåll, men så är det inte. Bara för att du överlämnar skrivandet till någon annan behöver det inte innebära att du inte är involverad i bokens innehåll. Som beställare av boken kan du fortfarande bestämma vilket språk boken ska ha, hur lång boken ska vara, vad boken ska innehålla, vilken målgrupp boken ska rikta sig till, hur boken ska struktureras o.s.v. Visst kan du även överlåta allt sådant till spökskrivaren, men som jag ser det, och så som jag tror att man bäst kan använda sig av möjligheten att skriva med hjälp av en spökskrivare är att låta spökskrivaren sätta ord på dina idéer.  

Varför publicerar spökskriven inte boken själv?

Det här är en vanlig fråga. Om nu spökskriven har bemödat sig med att skriva boken, varför publicerar hen inte boken själv och håvar in alla royalties?

Bara för att spökskrivaren är specialist på att skriva betyder inte det per automatik att de kan få boken att sälja. Att skriva en bok är en sak. Att få boken att sälja är en helt annan. Att få boken att sälja är… *trumvirvel*.. ditt jobb som self publisher. Det är du som äger rättigheterna till boken och det ligger därför i ditt intresse att det blir en bästsäljare. Spökskrivaren har redan fått betalt för sitt jobb och har ingen aning om om du säljer 50, 500 eller 5000 ex. 

Några avslutande tankar:

Om du aspirerar på att skriva en egen bok kan det till och med vara en fördel om du först har testat att publicera ett antal spökskriva böcker just för att lära dig hur publiceringsprocessen går till och hur du får en bok att sälja. 

Om du bara ser self publishing som ett sätt att skapa passiv inkomst skulle jag säga att det är ett måste att använda dig av spökskrivare.